Hur väljer du rätt hundras för dig?

Hur väljer du rätt hundras för dig?

Är det dags att insförskaffa en hund? Grattis, du har fattat ett beslut som kommer att belöna dig med en trogen familjemedlem, många skratt och mycket mys. För att ditt hundägarliv ska bli så lyckat som möjligt för både dig och din hund är det viktigt att du skaffar en ras som passar dig och dina förutsättningar. Nedan ska vi ta en närmre titt på vad du bör tänka på när du ska välja hundras.

Sällskap eller tävling?

dutch

Det första att fundera över är vad du har tänkt att göra tillsammans med din hund. Vill du tävla med din hund, ställa ut den, motionera tillsammans med den eller kanske bara ha en hund som sällskap? Här kan ras spela en mycket stor roll. Om vi tittar på exempelvis schäfern så är det en intelligent hund med mycket energi och vilja. Det innebär att en schäfer behöver en fast hand, helst en hundvan ägare och den behöver få använda sin intelligens genom exempelvis dressyr, spår eller sök. En St Bernhard trivs istället bäst med att lomma omkring och vara en del av flocken. Naturligtvis behöver även de motion och en viss dos aktivitet för att må riktigt bra men inte i närheten av till den grad av behov som schäfern har.

Du behöver alltså hitta en ras vars energi och behov av aktivitet passar med dig och vad du kan och har tänkt att göra tillsammans med din hund. Vidare kan rasen spela en roll om du har familj eller fler djur i hemmet. Här är det dock hundens personlighet som främst styr. Vissa hundar kan vara osäkra och bör då helst inte ingå i en för stor flock då det lätt kan stärka hundens osäkerhet och ångest. En familjehund bör vara lugn, stabil och tålmodig. Det är också viktigt att du, som ägare, direkt etablerar dig och resten av familjen som flockledare. På så vis kan hunden slappna av, trygg i förvissningen att familjen har koll. Du minskar också risken avsevärt för att hunden ska visa någon form av aggression mot någon av familjens medlemmar och du ger dina barn möjligheten att själva ge hunden kommandon vid behov.

Ett flockdjur

Det är viktigt att komma ihåg att hunden är ett flockdjur och således också är mycket sällskaplig. Faktum är att en hund behöver regelbundet sällskap för att hålla sig mentalt frisk och må bra. Det är därför viktigt att du inte lämnar din hund ensam alldeles för länge eller för ofta. Att skaffa en hund för att sedan förvara den i hundgården ensam större delen av dens liv är inte rättvist mot djuret. Om du behöver lämna hunden ensam under dagarna när du exempelvis arbetar så kan det vara en bra idé att överväga hundvakt eller att skaffa en till hund så att de har sällskap av varandra. Det finns naturligtvis hundar som klarar sig alldeles utmärkt ensam några timmar om dagen men andra hundar blir snabbt stressade och oroliga.

Oavsett vilken ras du slultligen känner passar dig bäst så är det viktigast att du behandlar din hund på rätt sätt för att ni ska få det bästa förhållandet möjligt. Om du är förstagångsägare så rekommenderas att du går valpkurs eller liknande för att få mer kunskap om din nya vän.