Den bästa hundmaten för din hund

Den bästa hundmaten för din hund

Att hitta den bästa hundmaten för just din hund kan vara krångligare än det först verkar. Du som har vandrat genom en djuraffär eller hos veterinärers utbud av foder vet att det finns oerhört många varianter, tillverkare och smaker att välja mellan. Så vilken är egentligen bäst? Det beror på flera saker, vi ska ta en närmre titt på dem nedan.

Din hunds ålder

En viktig aspekt när du väjer foder till din hund är vilken ådler din hund för närvarande är i. En valp, en vuxen hund och en äldre hund har alla olika behov. Som valp behöver hunden tillskott, så även när den börjar bli äldre. En äldre hund har svårare att ta upp vissa ämnen i maten och behöver då en mat som är rikligare berikad med dessa ämnen så att hunden får all den näring den behöver. Du kommer att upptäcka att de foder som håller högre kvalitet kommer att vara indelade efter ålder. Det är ändå viktigt att dubbelkolla innehållet i hundmaten innan du köper den, bara för att ett foder har ett högt pris eller snitsig logga betyder det inte att maten de erbjuder är den bästa.

Hundens ras

dog food

Hur kan rasen spela roll? Rent generellt är det ingen skillnad i näringsbehov mellan olika raser men vissa raser löper större risk att utveckla exempelvis alleriger eller bristsjukdomar. Därför kan det vara viktigt att hitta ett foder som motverkar dessa problem. Vissa hundar är allergisk mot spannmål som ofta används i foder, därför har många tillverkare börjat producera hundfoder utan spannmål. Andra hundar kan reagera på vissa sorters kött så som fågel. I det läget kan kyckling vara ett alternativ. Ta reda på hur riskbilden ser ut för just din hund för att vara säker på att du köper rätt hundmat och på så vis gör allt du kan för att hålla din hund frisk och pigg.

Storleken och aktiviteten

industry

Här handlar det mer om hur mycket hundmat du ger din hund än vilken sort du väljer. Om du har en större hund behöver den självklart mer mat per dag än en mindre. Om du har en mycket aktiv hund där ni kanske jagar eller tillbringar timmar i skogen med spår och sök behöver din hund mer mat än en hund som är nöjd med att ligga på soffan mest hela tiden.

Det kan också vara viktigt att titta på ett smalare foder om din hund börjar luta mot övervikt. Är din hund kastrerad/steriliserad finns en ökad risk för övervikt så då är det extra viktigt att hålla koll på vad du stoppar i vovven.

Om din hund redan har någon form av sjukdom kan den komma att behöva ett specialfoder. Dessa finns ofta hos veterinärerna själva och när du besöker veterinären kommer de att informera dig om vilket foder du bör välja och vad det måste innehålla. En sjuk hund som får ett anpassat foder kan förlänga livet med flera år jämfört med om foderråden ignoreras. Maten är alltså mycket viktig så ta reda på hur just din hunds behov ser ut och försäkra dig om att välja ett foder som täcker alla de behoven.